31 grudnia 2013

Tęczowe ciasto


Hej kochani.:) Właśnie wróciłam z sylwestrowych zakupów, wszystko wskazuje na to, że dzisiejsze święto spędzimy na domówce, a później pójdziemy potańczyć i świętować Nowy Rok pod pałac. A Wy gdzie balujecie?
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić tęczowe ciasto.
Na start musimy mieć 3 różnokolorowe galaretki, pół litra niesłodzonego mleka w kartoniku, ok. pół tabliczki białej czekolady i dużo misek.:)



Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i solidnie mieszamy.


Zostawiamy go aż się nieco schłodzi, ale nie stężeje. Potem do dużej miski wlewamy mleko niesłodzone i ubijamy mikserem. Radze to robić, gdy już galaretki ostygną, gdyż bezpośrednio po ubiciu można przejść do ich mieszania.


Powstałą w ten sposób masę rozdzielamy na 3 części i każdą z nich mieszamy z jedną galaretką. Następnie przystępujemy do rozlewania ich na formę (można też wcześniej przygotować biszkopt i na niego wylewać). Wylewamy po 3 łyżki jednego koloru na środek, potem w to następne 3 łyżki drugiego koloru i w to kolejne 3 łyżki ostatniego koloru i tak do końca według kolejności w jakiej zaczęliśmy.  Uzyskamy coś takiego.


I na koniec sięgamy po startą wcześniej czekoladę.



5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz.
Na pytania odpowiadam pod postami.