11/22/2011

Wazelina kosmetyczna


Substancja mazista, dość rzadka, bezwonna, niskotopliwa, nie wysychająca, koloru od białego poprzez żółty do brązowego - we wszystkich wypadkach dość prześwitująca. Jest mieszaniną węglowodorów parafinowych (alkanów) z pogranicza stałego i ciekłego stanu skupienia w normalnych warunkach otoczenia - głównie są to dokozan i trikozan. Wazelina nie wchłania się poprzez skórę i błony śluzowe człowieka, i nie podrażnia ich, stąd jej szerokie zastosowanie jako składnika bazowego rozmaitych maści leczniczych, oraz środków zabezpieczających powierzchnię ciała przed wpływem czynników fizycznych. Z tych samych powodów ma zastosowanie również jako środek poślizgowy o długotrwałym działaniu - w wielu rozmaitych zastosowaniach, jak pomocy przy masażu.

Stosowana w zawodach:
fryzjer, kosmetyczka, lekarz, farmaceuta.

Jest kosmetykiem uniwersalnym. Nadaje się praktycznie do wszystkiego.

- nakładana na skórę wokół linii włosów oraz rzęs i brwi zabezpiecza przed zafarbowaniem skóry;
- nadaje się jako zamiennik pomadki ochronnej do ust;
- dobra na szorstką skórę (łokcie, kolana);
- pomaga w walce z wysypką, opuchlizną powstałą w wyniku alergii w miejscach, gdzie maści nie powinnyśmy, bądź nie możemy stosować (np. wokół oczu);
- działa kojąco, nawilża, chroni przed czynnikami zewnętrznymi;
- regeneruje skórki wokół paznokci, podrażnienia skórne;
- nadaje się do domowych kosmetyków, maseczek, itp.
- jest wydajna, szeroko dostępna, a przy tym śmiesznie tania.

3 komentarze:

  1. Witam! jakiś czas temu też pisałam o wazelinie, niezwykle uniwersalna rzecz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej właśnie lubię wazelinę z ziaji inne są za bardzo miękkie.Ta akurat służyła mi dzielnie do pielęgancji stóp zimą.Nie potrzeba drogich kremów zwyczajna wazelina super sobie poradziła

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Na pytania odpowiadam pod postami.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...